Thursday, 14 May 2015

Resepi Laksa Johor

Assalamualaikum W.B.T...

Bismillahhirrahmannirrahim... In the name of Allah, the most gracious, the most merciful. Bingkisan selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad dan para sahabatnya.



Laksa Johor..yummy!!! aku update fb semalam berbunyik macam ni "sedapnya laksa johor...nak masak laksa johor la ptg ni..sapa nak mai umah..." sape penah dok serumah dengan aku tau la perangai aku..kalau aku teringin nak masak sesuatu memang aku akan usahakan tok buat...alhamdulillah nikmat bila dapat masak bende yang dihajati... mengidam? tiada istilah mengidam..Ni memang perangai aku sejak berkurun lamanya...bila rasa nak makan sesuatu tu akan aku usahakan tok masak...

Aku hampir2 terlupa bahan2 nak masak laksa johor ni..ada gak aku tengok resepi orang...tapi rase macam bukan macam aku belajar dulu..so masej kakak umah tanya bahan2 to be confirm...keh2..cume durhaka sikit aku letak udang kering yang di blend sekali...tu tengok kat bawah ni nanti...

Bahan-bahannya.....

- ikan selayang
- rempah kari ikan + ayam
- bawang besar
- bawang putih
- cili kering
- udang kering
- halia
- lengkuas
- asam keping
- kerisik
- santan
- serai
- spaghetti

bahan untuk di blend a

-bawang besar 3 labu
- bawang putih 1 ulas
- cili kering aku guna dalam 5/6 biji
- halia sebesar ibu jari...alamak ibu jari aku kecik..
- lengkuas sebesar ibu jari aku...
- udang kering segenggam..

bahan-bahan kedua tok di blend

- ikan yang telah direbus, semalam aku gune ikan selayang 5 ekor, tapi aku suggestkan gune ikan kembung lagi sedap...
- blendkan isi ikan beserta sikit air rebusan..lebihan tu jangan buang yer...
- note : rebus ikan dengan asam keping 3 keping

bahan-bahan tumisan

- miyak
- bahan2 blend a
- serbuk kari ayam+ ikan yang telah dibancuh
- serai 2 batang yang telah diketuk/dititik

Cara-cara

- masukkan minyak
- setelah minyak panas, masukkan bahan2 blend a...sampai dia naik bau,
- masukkan serai yang dititik
- masukan rempah kari yang dibancuh...tumis sampai pecah minyak..
- masukkan sedikit air rebusan ikan
- agak2 menggelegak, masukkan isi ikan yang telah di blend
- masukkan selebihnya air rebusan ikan.. dan boleh tambah air kalau rase terlalu pekat...
-  masukkan santan
- dah agak2 menggelegak, masukkan kerisik, perasakan dengan garam dan gula...
- dah rase macam cun melecun..tutup api...

Bahan-bahan hiasan

- spaghetti..aku gune vermicili sebab suami aku xgemo spaghetti..
- aku gune lobak merah
- timun
yang ni korang leh tambah ikut suke hati korang:
- kacang panjang
- dau kesum
- bunga kantan
- lobak asin

kalau nak rase pedas sile buat sambal belacan..tapi jangan letak banyak belacan...



Selamat mencuba...sharing is caring...



tongue emotic

No comments:

Post a Comment