Assalamualaikum W.B.T..
Blog ni bakal dipenuhi dengan resepi jela gamaknya nanti..kire sambil tu jadi buku resepi bergerak tok aku la..minat aku pada dunia masakan ni sejak dari kecik..aku suke buat blog walking tengok resepi2 orang, cara diorang prepare segala dish...kalau boleh tu aku pun nak tiru..cume bab pinggan mangkuk tu kene bersabar sikit..dalam list nak beli corelle x pun corningware... tengok la nanti..kene kumpul dari sekarang ni duitnye...
Mungkin aku ni terikut perangai arwah mamaku..kalau masak mesti dia akan hias lauk2 dia..pinggan yang gune mesti betul..mama sangat pantang pinggan sebarang2 je kau letak...so aku ni pun terikut gak sikit2..berbalik pada resepi, resepi aku mudah2 je..kire ape barang yang ade dekat rumah la..barang yang leh campak2 dan cepat masaknya...yela aku bukan chef yang hebat...hari ni nak share resepi berbuka puase semalam..Ikan selar masak tiga rasa..kenapa tiga rasa sebab ade rase masam manis dan pedas...
Bahannye :
Dibawah cili padi itu ade bawang putih...
Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula....
sempoikan bahan2nya... care memasak
- pertama sekali ikan itu mesti digoreng dengan kunyit dan garam...
cara membuat kuahnya..dah siap kuah tuangkan pada ikan itu nanti...
- panaskan minyak
- tumis bawang putih dan cili padi
- masukkan bawang, serai, cili merah
- masukkan sos tiram
- masukkan cili sos dan tomato
- akhir sekali masukkan daun limau purut..
add on la timun, nenas dan tomato tok bagi cantik..tapi barang2 ni xdok kat umah aku..so aku tak letak....
senang bukan...selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment